14 dubna 2010

Řecko uspořádalo úspěšnou aukci 6 a 12měsíčních dluhopisů

Přes noc jsme zažili další seanci obchodování v relativně úzkých pásmech s minimálním počtem zveřejňovaných údajů, které by stanovily určitý směr pohybu. Řecko uspořádalo úspěšnou aukci 6 a 12měsíčních dluhopisů (i když při nákladnějších sazbách 4,55 %, resp. 4,85 %), což byl jeden z faktorů, který zachránil EURUSD před pádem k podpoře před cenovou mezerou na úrovni 1,35. Pokud jde o ostatní měny, USDJPY vypadal při otevření evropské seance slabě, ale jeho pohyb se obrátil brzy po zveřejnění zprávy, že skupina politiků DPJ předložila zprávu vyzývající k dramatickému uvolnění měnové politiky.
Hovořilo se také o tom, že B. Bernanke a jeho kolegové z Fedu po vydání zprávy předního mozkového trustu zvažují změnu tónu svých prohlášení (možné odstranění fráze „po delší dobu“). To ale vyznělo naprázdno. Pokud jde o zveřejněná data, byl obchodní deficit USA ve výši -39,7 mld. USD o něco větší, než se původně očekávalo, ovšem v případě Kanady zveřejněné výsledky naopak předčily očekávání, protože tento trh již popáté za sebou vykázal obchodní přebytek, tentokrát ve výši +1,4 mld. CAD, což během dnešního ranního obchodování na asijských trzích v kombinaci s obecně slabším americkým dolarem opět vedlo k testování parity měnového páru USDCAD.
Prezident Fedu v Richmondu J. Lacker během dnešního rána opět zdůraznil, že americká ekonomika se bude muset vyrovnávat s vážnými ekonomickými problémy, přičemž inflace zůstává na neškodné úrovni. V podobném duchu se vyjádřil i jeho kolega R. Fischer, který také v inflaci neviděl žádné nebezpečí, ovšem zmínil se o nadměrném zpomalení ekonomiky. Na dnešek se očekává vystoupení obou dvou výše uvedených, ovšem více pozornosti si zřejmě získá dnešní vystoupení předsedy Fedu B. Bernankeho před společným ekonomickým výborem amerického kongresu.
Na dnešek je seznam ekonomických dat, která mají být zveřejněna, obsáhlejší a během evropské seance očekáváme zveřejnění údajů o švédské nezaměstnanosti a o průmyslové výrobě v eurozóně. Také v případě USA očekáváme bohatou nadílku dat včetně výsledků týkajících se CPI, maloobchodních tržeb a podnikových zásob a dále očekáváme také vystoupení zástupců Fedu, mezi nimiž budou S. Pianalto, B. Bernanke, J. Lacker a R. Fisher.

0 komentářů: