29 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 29.04

Dobré ráno,

Asijská seance prožila znovu relativně klidnou noc jen s omezenou likviditou, za kterou ve velké míře může začínající prodloužený víkend svátečního Zlatého týdne v Japonsku. Akciové indexy i tak dokázaly vyšplhat o něco výše nebo aspoň tváří v tvář nepřízni osudu nespadnout. Jak všichni nepochybně víte, FOMC rozhodl sazbami nehýbat a ani tón jeho prohlášení se nemění. Jakkoli naznačil jistou naději na zlepšení, je tahle naděje přinejmenším křehká a pravděpodobnost zvyšování sazeb se prozatím jeví velmi vzdálená (aspoň z mého pohledu prostého obchodníka). Jediný odlišný názor zazněl od T. Hoeniga (jako minule), který osaměle volal po zpřísnění sazeb.

V noci vydala prohlášení také novozélandská centrální banka, a ani jejich pohled na úrokové sazby se nemění, i když zřejmě trošku zjemnili své formulace. NZD v důsledku toho poklesl, ale stále je vydán napospas celkové ochotě trhu riskovat. Ať už se nám to líbí nebo ne, většina trhu stále v cenách zohledňuje začátek cyklu zpřísňování, který se očekává zhruba v červenci. Naproti tomu u protinožců pozorovatelé australské centrální banky došli k přesvědčení, že na svém jednání příští týden centrální banka sazby znovu zvýší, čímž AUDUSD získal přeci jen pevnější půdu pod nohama. Vzestup měnového páru AUDNZD nabízí podle mě příležitost k prodeji, přičemž střednědobý vrchol zřejmě nepřekročí hranici 0,9330. Cíle na spodní hranici pásma zůstávají na notoricky známých hodnotách 0,9230 a 0,9170.

EURUSD je dnes ráno poptáván o něco lépe, ale to hlavně proto, že na trhu je již tak přemíra krátkých pozic (o tom jsem psal včera). Dnešek bude celý o sledování novinových titulků a sázky by se mohly uzavírat jen na to, kolik peněz dostane Řecko v rámci pomoci. Než se to nějak rozhodne, bude EURUSD jako kocábka v bouři na širém moři . Pro ty z vás, kdo včera věnovali pozornost mé radě ohledně využití opcí na EURUSD, 4 hodiny po zveřejnění tohoto komentáře přišel malý squeeze na 30 bodů a pak se hodnota opce na tento pár zdvojnásobila a ten, kdo ji nakoupil za 40 po pár hodinách mohl prodávat za 80.... Na tak nestabilním trhu to není vůbec špatný zisk. Během dne platí stejná pravidla jako včera a jediné riziko představují údaje o nezaměstnanosti v Německu a hospodářská důvěra v eurozóně, které mohou zapříčinit pohyb tohoto páru.

Cable, zdá se, bude testovat minimum aktuálního pásma a může dokonce prolomit hranici 1,5150. Pro ty z vás, kdo ještě nejste v tomto páru krátcí, doporučil bych opatrný vstup na přechodném vrcholu na úrovni 1,5280.

USDJPY si přes noc polepšil, ale jak se zmiňuji už několik dní, očekávám, že JPY bude posilovat – na toto bych nejspíše reagoval pomocí měnových párů, které neobsahují americký dolar, než abych šel přímo proti dolaru.

Co více dodat, ráno to vypadá na den jako každý jiný....

S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: