20 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 20.04

Dobré ráno,

včera večer se australská centrální banka (RBA) chovala velmi jestřábím způsobem, zatímco Číňané i nadále setrvávají ve svém Claytonském režimu zpřísnění (takový režim zpřísnění, jaký máte, když žádná zpřísnění neuplatňujete). Co to tedy znamená? Jednoduše řečeno, viděli jsme prudký růst kurzu AUDUSD, který pozavíral slabé krátké pozice, které se budovaly v několika posledních dnech, a jeho návrat k horním hranicím, kde by mu měl dojít dech (a také docházel). S rizikem obecně to dnes ráno vypadá poněkud lépe, neboť teď panují další nejasnosti ohledně upřímnosti obvinění, která byla vznesena proti GS, a vzhledem k velkému množství dnes zveřejňovaných údajů (včetně nechvalně proslulé GS), je trh připraven na poměrně živý den. Neměli bychom ale zapomínat, že i přes všechny tyto události trh zůstává relativně mělký a objemy i nadále překvapují ve směru dolů, díky čemuž jsou cenové pohyby, když už k nim skutečně dojde, mnohem výraznější. Zdá se, že objemy u opcí v tuto chvíli přesně toto odrážejí.

Dnes se toho bude opravdu dít docela dost a kromě velkých společností, které zveřejňují výsledky hlavně v době, kdy se neobchoduje na burze (s výjimkou GS a BNY Mellon), čekáme zveřejnění významných ekonomických zpráv, mimo jiné CPI ve VB, index ZEW a běžný účet v Eurozóně a rozhodnutí o sazbách švédské centrální banky (Riksbank) a kanadské centrální banky (BoC). Hlavní měnové páry by měly být před zveřejněním těchto zpráv poněkud v útlumu a já čekám, že kurz GBPUSD půjde po zveřejnění nejvýše k pivotu a rezistenci na 1,5310. Jak je tomu ale s kurzem libry vždy, je to o tom, že se nakupuje při spekulacích a prodává při faktech, a spekulanti na burze by neměli být překvapeni pozavíráním pozic s malými stoplossy těsně nad touto úrovní, což by nás mohlo posunout až k 1,5350 předtím, než dnes začnou ceny znovu klesat. Je potřeba pochopit, že bez ohledu na čísla (s výjimkou naprosto hvězdných výsledků) jsou nyní určující volby 6. května a to, zda do té doby zůstanou v hlavním dostihu všichni tři koně...

Pokud jde o EURUSD, neděje se nic, co by nás mohlo alespoň trochu vyrušit z klidu, spíš právě naopak. Pár je uvězněn v pevně sevřeném pásmu, směr určí až dnes zveřejňované údaje a vzhledem k tomu, že spready 10letých řeckých dluhopisů míří neustále vzhůru (nyní 4,54), bude dnešní aukce 3měsíčních řeckých pokladničních poukázek o to zajímavější. I nadále předpokládám, že EURUSD se dnes bude pohybovat v uzavřeném pásmu 1,3530/80 až 1,3410. Po zveřejnění údajů samozřejmě uvidíme, kterým směrem se pár vydá, ale Němci nemohou mít po těch několika uplynulých měsících velkou důvěru a to bude mít výrazný dopad na výsledek průzkumu ZEW.

I když USDJPY je aktuálně poněkud nudným párem, zůstává pro mne v tuto chvíli favoritem, přesněji řečeno JPY. Během dne se USDJPY bude pravděpodobně pohybovat v pásmu vytvořeném v poslední době a úroveň 92,80 na jeho horní hranici zůstává pevně ve hře, přičemž její prolomení by mohlo vést k mírnému posílení až k 93,10. Na této hladině budu znovu prodávat a vyčkávat, až se intradenní krátké pozice stáhnou zpět k přirozené zóně kolem 92,20.

AUDUSD, jak již bylo řečeno, žije čistě z čínské poptávky po těžební produkci a jako dobrá prodejní zóna přichází znovu v úvahu hladina 0,9320/30 v očekávání korekčního poklesu k úrovni 0,9230. Přesto se tento pár při celkovém naladění ve prospěch rizika/komodit může prosmýknout ještě výše, ale vzhledem k tomu, že Čína se snaží dělat všechno proto, aby zabránila přehřátí ekonomiky, beru tyto oblasti jako příležitosti pro vstup do čertvých krátkých pozic.

Naděje USDCAD se upírají k rétorice dnešního prohlášení BoC a na rozdíl od předchozích měsíců, kdy centrální banka zastávala holubičí postoj, můžeme se vší pravděpodobností očekávat přístup neutrální, ne-li mírně jestřábí. Jak jsem zmínil již minulý týden, i když bych velice rád u tohoto páru zaujal dlouhou pozici, nemohu se s trhem prát, a jelikož jsem se o to nyní přes noc pokusil a na hladině 1,0220 neuspěl, očekávám dnes ráno testování a prolomení úrovně 1,0110/20 s výraznějším oslabením k 1,0070/80. Zde budeme čekat, s čím BoC přijde, ale vše svědčí pro další pokles.
S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: