19 dubna 2010

Komentář Kena Vekslera - 19.04

Dobré ráno,

vítejte do nového dne a do zbrusu nového týdne!
Bylo zajímavé sledovat, jak minulý týden v pátek odpoledne končil slušným záchvatem paniky způsobeným americkou Komisí pro cenné papíry, která vaši a moji oblíbenou banku Goldman Sachs obvinila z podvodu. Obvinění spočívalo v tom, že banka údajně vědomě obchodovala s velkým množstvím CDO, u kterých ve skutečnosti již prodala podkladová….... Ouha!
Abychom to zkrátili – během několika minut, které následovaly po zveřejnění těchto zpráv, jsme byli svědkem devastujícího výprodeje rizika a americký trh po otevření přišel o všechny své nedávné zisky. Tento vývoj však neublížil důležité podpoře na úrovni 1150/65, což je prozatím dobrým znamením pro býky, kteří stále vzhlížejí výše. Máme tu opět dalších přibližně 20 % společností z indexu S&P, které tomto týdnu budou ohlašovat své výsledky, a i přes samozřejmé obavy by tato skutečnost měla trhu prozatím poskytnout něco jako půdu pod nohama.

Pokud jde o měny, do pátečního dění se zapojili všichni obvyklí podezřelí, přičemž největší zisky zaznamenaly USD a JPY a všechny další měnové páry utržily šrámy, které byly výrazné především u komoditních měn a u protinožců. Ukazuje to na jednoznačný odklon od rizika a na informace o délce a síle tohoto posunu si budeme ještě muset počkat, domnívám se však, že posun nebude nijak výrazný a že by měl v průběhu tohoto týdne postupně slábnout. Pokud jde o zveřejňované údaje, dnes nic důležitého neočekáváme snad jen s výjimkou amerického indexu předstihových indikátorů, který by měl být zveřejněn odpoledne. Ale jak už jsem uvedl, nejedná se o nic skutečně významného.

Pokud jde o měnové trhy, platí většina toho, co bylo uvedeno v mém pátečním komentáři, a zde je drobná aktualizace:

GBPUSD: Tento pár nyní oslabil téměř až ke zmiňované podpoře na úrovni 1,5180/50 a vzestupy k hladině 1,5335/50 během dne by měly být stropem pro další pohyb vzhůru a budou představovat dobrou příležitost k prodeji.
EURUSD: Zamlouvá se mi myšlenka prodeje tohoto páru při pohybu k úrovni 1,3520/30 a jako cíl na spodní hranici dnes vidím úroveň 1,3370. Prvním cílem a důležitým intradenním pivotem je hranice 1,3430.
USDJPY: Cílem pro dnešní den je hladina 91,20 a při pohybech k úrovni 92,70 (samozřejmě za předpokladu prolomení 92,30) je třeba prodávat s obezřetností.
USDCAD: Po pátečním růstu jako u ostatních párů je příštím přechodným cílem na cestě vzhůru hranice 1,0200/30, přičemž hladina 1,0130 nabízí malou podporu. Pozor na zítřejší zasedání BoC.
AUDUSD: Dnes očekávám testování a dost možná i prolomení úrovně 0,9130, přičemž dalším přechodným cílem pro nadcházející dny by mohlo být pásmo 0,9050/80. Během dne jsou možné korekce k 0,9230, které poskytnou příležitost ke vstupu do čerstvých krátkých pozic pro ty, jenž je ještě nezaujali.
EURGBP: Hladina 0,8850 je v této fázi už téměř na dosah a označuje horní hranici pásma, v němž se kurz pohyboval minulý týden. Doporučuji opatrný prodej na této úrovni s cílem okolo 0,8790/95 při intradenních korekcích.
GBPJPY: Tento koráb nabral dobrý vítr, ale aby, jak jsem uvedl minulý týden, zůstal na radaru, měli by si ti, kdož jsou na palubě a mají nyní zhruba 500 bodů k dobru, na těchto úrovních vybrat určitý zisk.

S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: