26 dubna 2010

EURO SE PRUDCE ODRAZILO – VYDRŽÍ?

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI (všechny časy v GMT)

• USA: Index výrobní aktivity dallaského Fedu (14:30)
• EU: Vystoupení J.-C. Tricheta (ECB) (16:30)

V pátek jsme byli svědky důrazného krátkodobého odmítnutí dalšího oslabování EURUSD, když pokus o dosažení nových minim roku 2010 měl za výsledek pouze dramatické uzavírání krátkých pozic. Zpráva, že Řecko formálně oslovilo EU a MMF s žádostí o aktivaci nouzového balíčku finanční pomoci, způsobila výrazné zúžení spreadů řeckých dluhopisů, ale tato pozitiva trvala pouze krátkou dobu a spready se brzy opět rozšířily. Naproti tomu EUR rychle vystoupalo výše a podařilo se mu udržet si momentum až do uzavření trhu.

Údaje z USA byly silné (objednávky zboží dlouhodobé spotřeby – bez volatilního dopravního sektoru – vzrostly o 2,8 % oproti očekávaným +0,7 %, zatímco prodeje nových domů vzrostly v březnu meziměsíčně o 26,9 %, což je největší měsíční nárůst od roku 1963) a to spolu s dalšími silnými hospodářskými výsledky za 1. čtvrtletí způsobilo, že je ve hře zase zpátky riziko. Měli bychom si ale neustále připomínat, že velká část této aktivity pravděpodobně souvisí s vládními stimulačními opatřeními a že prodeje domů jsou pravděpodobně ovlivněny rozšířenými daňovými úlevami, kterých mohou kupci domů využít. Zajímavější (a méně růstová) mohou být data, která budou zveřejňována v následujících měsících, protože budou lépe odrážet skutečnou poptávku.

Ve srovnání s dobrými zprávami přicházejícími z USA byla zveřejněná data týkající se VB zklamáním, alespoň na první pohled. Předběžné údaje o růstu v 1. čtvrtletí ukazují na chabý mezičtvrtletní nárůst o pouhých 0,2 %, což je výrazně pod očekávanými 0,4 %, které byly dosaženy ve 4. čtvrtletí. Byla však uvedena řada faktorů, které by mohly být „důvodem“ k revizi čísel směrem nahoru – předběžná data bývají tradičně podhodnocena (údaje za 4. čtvrtletí nakonec vzrostly z odhadovaných +0,1 % na +0,4 %), data byla shromažďována v období leden/únor, kdy se na výsledcích projevilo nepříznivé počasí (což je možná slabé slovo!) a na začátku uvedeného čtvrtletí byly také na svoji původní úroveň vráceny sazby DPH.
Přes víkend se sešly země G20, aniž by dospěly k nějakému zásadnímu prohlášení nebo rozhodnutí. Učiněná prohlášení se nesla v tónu, že globální oživení předčilo původní očekávání, a země G20 dále vyzvaly „všechny“, aby vypracovali a prosadili důvěryhodné strategie, jak postupně upustit od mimořádných makroekonomických a finančních podpůrných balíčků. O juanu se očividně diskutovalo „velice málo“.

0 komentářů: