01 dubna 2010

Bude uzavírání krátkých pozic (short squeeze) u EUR první věcí, s níž se ve 2. čtvrtletí setkáme?

Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• Německo: Maloobchodní tržby (06:00)
• Švédsko: Index nákupních manažerů (PMI) Swedbank (06:30)
• Švýcarsko: Index nákupních manažerů (PMI) SVME (07:30)
• Německo: Index nákupních manažerů – zpracovatelský sektor (07:55)
• EU: Index nákupních manažerů – zpracovatelský sektor (08:00)
• VB: Index nákupních manažerů – zpracovatelský sektor (08:30)
• USA: Propuštění zaměstnanci Challenger (11:30)
• USA: Nově hlášení nezaměstnaní (12:30)
• USA: Index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM (14:00)
• USA: Cenový index ISM (14:00)
• USA: Stavební výdaje (14:00)

Komentáře k dění na trhu:

Dolar byl obecně během celé včerejší noci slabší, protože úpravy pozic na konci měsíce/čtvrtletí vyvolaly jistou volatilitu. Také data z USA byla horší, než předpokládaly prognózy, což dolaru ještě přitížilo – změna zaměstnanosti ADP byla negativní namísto konsensuálními odhady očekávaného nárůstu o 40 tis. Tento vývoj by mohl zpochybnit očekávaný býčí trh v souvislosti se zítřejším zveřejněním NFP, i když mnozí si uvědomují, že data ADP v sobě nezahrnují zaměstnance najímané v souvislosti se s sčítáním lidu, ani nezohledňují vlivy počasí. Také Chicagský index nákupních manažerů (PMI) byl slabší a spadl z únorových 62,6 bodu na březnových 58,8 bodu.
V Evropě se řeckým dluhopisům nadále vedlo špatně a agentura Moody’s oznámila další snížení ratingu pěti řeckých bank, EUR však díky slabému dolaru a silné poptávce po EURJPY zůstalo silné. CHF zpevnil na pozadí mírného posílení předstihového indikátoru KOF a EURCHF sklouzl na nová rekordní minima navzdory posilování EUR vůči ostatním měnám. Údaje o kanadském HDP za leden byly o trochu lepší, než se očekávalo, a to +0,6 % meziměsíčně oproti očekávaným 0,5 %, a CAD zpevnil vůči americkému dolaru na 1,0125.
Na začátku nového obchodního měsíce se v Asii soustředila hlavní pozornost na japonské indexy Tankan za 1. čtvrtletí. Indexy byly zhruba v souladu s konsensem, nevýrobní sektor vykázal větší zlepšení, než se očekávalo. Nálada mezi velkými firmami nyní v období oživení vývozu a výroby dosahuje nejvyšší úrovně od září 2008. Ačkoli obě kategorie vykázaly očekávané zlepšení, je třeba poznamenat, že indexy se stále pohybují v záporné oblasti, což naznačuje, že je před námi další trajektorie pomalého růstu.
Dnes nás v Evropě čeká žeň údajů o indexech nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru, které budou zveřejněny ve Švédsku, Švýcarsku, Německu, EU a VB, a také údaj o německých maloobchodních tržbách. V průběhu americké obchodní seance budou zveřejněny údaje o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti, index aktivity ve zpracovatelském sektoru a cenový index ISM a den zakončí stavební výdaje. Zítra nás čeká veledůležitá zpráva o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP), i když většina trhů si bude užívat prodlouženého velikonočního víkendu.

0 komentářů: