31 března 2010

FX Update - 31/03

Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE

(Všechny časy v GMT)
• EU: Eurozóna – míra nezaměstnanosti (09:00)
• Švýcarsko: Předstihový indikátor KOF (09:30)
• USA: Index žádostí o hypotéku (MBA) (11:00)
• USA: ADP změna zaměstnanosti (12:15)
• Kanada: Hrubý domácí produkt za leden (12:30)
• USA: Chicagský index nákupních manažerů (PMI) (13:45)
• USA: Podnikové objednávky (14:00)
• USA: NAPM – Milwaukee (14:00)

Komentáře k dění na trhu:
V důsledku tlaků vyvolaných stále negativnějšími zprávami přicházejícími z Evropy ztratilo EUR většinu zisků, které realizovalo během včerejšího obchodování na asijských trzích. Mezi zmiňované špatné zprávy patřilo zjištění, že irská „špatná banka“ bude za balík špatných úvěru vyplácet o 47 % méně namísto původně odhadovaných 30 %, zprávy o špatné prodejnosti 12letých řeckých dluhopisů, po kterých byla na aukci jen vlažná poptávka, snížení odhadu německého růstu ze strany MMF a zvěsti o chystaném snížení ratingu Francie (ty byly následně vyvráceny, neboť agentura Fitch potvrdila rating AAA). Britskou libru naopak nadnášela některá pozitivní data – HDP za 4. čtvrtletí byl revidován směrem nahoru na 0,4 % mezičtvrtletně, schodek běžného účtu platební bilance poklesl a ceny domů v celé zemi mírně zpevnily. Také v případě amerických trhů byla data příznivá – spotřebitelská důvěra v USA poskočila na 52,5 bodů z revidovaných 46,4 a překonala konsensuální odhady předpokládající nárůst na 51,0.

Poslední den březnového obchodování jakožto konec měsíce, čtvrtletí a v Japonsku i finančního roku vnáší do devizových trhů určitou volatilitu – v asijské seanci to však bylo patrné jen částečně. Při ranní fixaci na tokijské burze jsme zaznamenali velkou poptávku po dolarech a měnový pár USDJPY se dostal na maximální hodnotu od 8. ledna. Při příslušných fixacích v Evropě a USA očekáváme další volatilitu a většina analytiků se domnívá, že obchody za účelem přebilancování portfolií budou především spočívat v prodeji dolarů.

R. Fisher z Fedu vystoupil s prohlášením, že si nemyslí, že by oživení mohlo otočit. Naopak je přesvědčen, že v roce 2010 bude oživení ještě silnější, a očekává 3% růst. Přitom uznal, že ekonomika se nachází pod tlakem přebytečných kapacit, vysoké nezaměstnanosti a nedostatku cenových tlaků.
Co se týče zveřejňování makroekonomických dat, v Evropě budou dnes zveřejněny údaje o nezaměstnanosti v Německu a v eurozóně a ve Švýcarsku předstihový indikátor KOF. V Americe budou zveřejněna data o změně zaměstnanosti (ADP), což je krok předcházející zveřejnění údajů o počtu pracovních míst mimo zemědělství plánovanému na pátek, stejně tak chicagský index nákupních manažerů (PMI) a podnikové objednávky. Jediný další ukazatel, který bude dnes zveřejněn, je kanadský HDP za leden.

0 komentářů: