26 března 2010

FX Update - 26/03

Andrew Robinson, Senior FX Trader, Saxo Bank

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• EU: Summit (pokračování)
• EU: Vystoupení B. Smaghiho (ECB) (07:30)
• Švédsko: Obchodní bilance (08:30)
• Norsko: Nezaměstnanost (09:00)
• VB: Podnikové investice - celkové (09:30)
• Švýcarsko: Ekonomická prognóza institutu KOF (březen) (10:30)
• EU: Vystoupení V. Constancia (ECB) (11:15)
• USA: Revidované údaje o HDP za 4. čtvrtletí (12:30)
• USA: Index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan (13:55)
• USA: Vystoupení K. Warshe (Fed) (15:30)


Trhům nějakou chvíli trvalo, než se rozhodly, zda bude současný vzestup dolaru pokračovat, ale býci nakonec zvítězili. Po počátečním krátkém poklesu se dolar opět vrátil k růstu a euro uzavřelo obchodování na novém minimu poté, co šéf ECB J.C. Trichet prohlásil, že má námitky vůči účasti MMF na jakémkoli plánu na poskytnutí finanční pomoci Řecku. Britská libra se pokusila svézt na zprávách o údajně silných maloobchodních tržbách, ovšem vzhledem k podezřelé povaze uvedených datových řad byl tento pokus trhy brzy odmítnut a dostali jsme se pod asijská minima.
Opět jsme byli svědky vlažné poptávky po 7letých amerických dluhopisech, kdy poměr nabídka/pokrytí (bid/cover) dosahoval slabých 2,61 (Odmítla se Čína tento týden aukce zúčastnit v reakci na externí tlaky na zhodnocení jüanu?) a v důsledku tohoto vývoje se výnosy z amerických dluhopisů zvedly, takže kurs USDJPY opět vystoupil o něco výše k hodnotě 95,0.
Podíváme-li se na zveřejněná data, uveřejnění počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA vykázalo slibný pokles, i když zde došlo k opravdu velkým revizím směrem nahoru týkajícím se počtu pokračujících žádostí, které obraz situace poněkud zmátly. Počty pokračujících žádostí z minulého týdne byly upraveny na 4 702 tis., což je nejvyšší úroveň v tomto roce – oproti původnímu dohadu ve výši 4 579 tis. Počet pokračujících žádostí z tohoto týdne ve výši 4 648 tis. byl také mnohem vyšší než očekávaných 4 562 tis.
Ve svém přesunutém projevu šéf Fedu, B.Bernanke, zopakoval, že ekonomika i nadále vyžaduje podporu akomodativní monetární politiky, a posílil tím výrok o „prodlouženém období“ z posledního prohlášení FOMC a také skutečnost, že rozšiřující se rozpětí mezi diskontní sazbou a sazbou Funds Rate Fedu by nemělo „být vykládáno jako náznak jakékoli změny ve výhledu pro monetární politiku“.

Na stejnou notu vyznělo i prohlášení další členky Fedu, S. Pianaltové, že kodrcavý proces oživení americké ekonomiky a tlumená inflace si vyžadují slib centrální banky, že udrží referenční úrokové sazby na nízké úrovni po prodloužené období, neboť „i přes počáteční náznaky oživení ekonomika stále čelí velkým tlakům omezujícím tempo růstu, které můžeme očekávat v několika nadcházejících letech“.
S blížícím se víkendem zahájí evropskou obchodní seanci údaje o obchodní bilanci Švédska a nezaměstnanosti v Norsku, očekává se také zveřejnění prognózy podnikových investic ve Velké Británii a ekonomické prognózy švýcarského institutu KOF. Obchodní seance v USA budou ve znamení revidovaných údajů o HDP za 4. čtvrtletí (neočekává se žádná změna při 5,9 % mezičtvrtletně) a finálních údajů o spotřebitelské důvěře Univerzity Michigan.

0 komentářů: