02 října 2009

2/10 Akciový komentár

Radim Dohnal, Saxo Bank

První den nového kvartálu MMF přišel se zprávou o zhoršeném výhledu pro českou ekononomiku roku 2009 a současně zlepšil výhled na příští rok, většina společností obsažených v indexu pražské burzy nedosáhne v roce 2009 zisku roku 2008, přesto index nadále posiluje. České akcie se i nadále zdražují, podobně jako většina vyspělých i rozvíjejících se trhů. Toto je v souladu s naším očekáváním tzv. "japonizace finančních trhů."

V devadesátých letech se P/E japonských akcií pohyboval na úrovni 73, což je úroveň srovnatelná s technologickou bublinou v roce 2000. Příčina vysokého ocenění byla ovšem založena na státních zasázích s cílem nenechat padnout velké společnosti, vysokého podílu sledovaných úvěrů, deflace a negativního demografického vývoje.

Pro zbytek roku 2009 nečekáme tak silnou japonizaci finančních trhů, nicméně očekáváme další pokles volatility, pokles výnosů na Treasuries a korporátních dluhopisech a akcie dále mírně výše. Vše taženo sentiment spíše než fundamentem podobně hledání dna na jaře tohoto roku bylo také tlačeno setimentem a nutností deleveragingu.

0 komentářů: