15 září 2009

15/9 - Rok od pádu Lehman Brothers

Radim Dohnal, Saxo Bank

15.09.2009 uběhnul rok od pádu významné investiční banky. Ten den se svět hrozil, co bude dál, jaká další významná instituce zavře svoje dveře. Několik zajímavých faktů z té doby. Den poté, pondělí zlato jako bezpečný přístav posílilo o pouhých 20 dolarů za unci, nicméně do konce týdne se dostala až na 919 dolarů, tedy během 5 dnů posílilo o 154 dolarů, tedy o 20%.

Podobně i akciové indexy otevřeli v pondělí ráno velkým poklesem. Naprotitomu ropa v tu dobu stála tehdejší optikou viděno levných 100USD Svět řešil co toto znamená a co bude dále. Politici dodali do systému značnou dávku likvidity, která se zdála, že vysychá a ztežuje mezibankovní transakce na vyspělých trzích a znemožňuje je na méně vyspělých.

Svět si prošel ekonomickou krizí a ti samí spekulanti otočili svůj názor od diskuzí, zdali jde o největší krizi od Velké hospodářské krize k aktuálním diskusím jak silná a rychlé a silné bude zotavení.

Politici a vysocí činovníci vyspělého světa zorganizovali masivní injekce jak fiskální tak monetární. Dnes americká vláda chce prodat 34% podíl v Citigroup, který vybudovala v době finanční krize. Podle některých analytiků američtí daňoví poplatníci na těchto operacích již vydělávají.

0 komentářů: