26 září 2008

26.září: Co se děje

Co se děje:
• V dalším kroku konsolidace bankovnictví v USA, JPMorgan Chase se rozhodla získat Washington Mutual za 1.9 mld. USD, a tak se stane největší bankou v USA podle vkladů. Poté, co zařila výběry vkladů v hodnotě 16.7 mld. USD poté, co utrpěla velké ztráty spojené s hypotékami, WaMu se stala další obětí probíhající finanční krize.

• Nejasnosti o podrobnostech záchranného balíku Ministerstva financí (TARA) pokračují, čtvrteční optimismus z obchodování v USAS tak přes noc při obchodování v Asii vyprchal. Jsou vydávána protichůdná prohlášení demokratického předsedy bankovního výboru Senátu a republikánských členů sněmovny, což vzbuzuje pochybnosti, zda bude balík projednán v doporučeném, a kdy bude schválen zákon.

• McCain, z důvodu neuspokojivého stavu finančního systému poklesl v průzkumech za Obamu po předchozím růstu na republikánském sjezdu. Snaha zpochybnit plán TARA bude trvat další den nebo dva. Pak se pravděpodobně najde dostatečnou podporu, aby plán prošel. Poté se znovu obnoví kampaň a Obama bude na každé zastávce prohlašovat, že se „zachraňuje Wall Street na náklady normálních lidí”, atd., to si lze jen představit.

0 komentářů: