25 září 2008

25.září: Co se děje

Co se děje:
• V tom, co odráží skutečnost, že bankovní problémy nejsou omezeny pouze na americké banky se nyní Bank of East Asia z Hong Kongu dostala pod napětí ze zpráv z runu na bank, i když byly tyto zprávy popřeny úřady i managementem banky. V Hong Kongu nedošlo k žádným runům na banku od roku 1993, kdy došlo k vytvoření úřadu Hong Kong Monetary Authority.

• Jako znamení dalších problémů s globální likviditou se šíří zprávy, že čínští bankovní regulátoři budou blokovat čínským domácím bankám půjčovat finančním institucím USA na mezibankovních trzích. To však bylo popřeno čínskými úřady.

• Ministr financí Paulson, který čelí nesouhlasu veřejnosti a odporu Kongresu, uvedl, že je ochoten přijmout změny záchranného balíku, které by zajistily , že vedoucí pracovníci nedostanou nepřiměřené náhrady v rámci balíku a že vláda bude moci přímo koupit akciové podíly ve firmách, kterým se pomáhá.

• Při včerejším kongresovém slyšení předseda Fedu Bernanke opakoval svoje varování ohledně závažných hrozeb finančnímu systému a zdůraznil, že účinky přelévání úvěrové krizi na domácnosti a podniky již jsou vidět.

• President Bush později ve svém projevu potvrdil zprávu Bernankeho /Paulsona. Projev byl překvapivě neradostný a přirovnal v něm současnou krizi velké depresi z 30. let.

0 komentářů: